Personnel information

Full name: Dr. Hoang Quoc Tuan

Position: Lecturer

Belongs to the unit: Department of Food Engineering

Email address: tuan.hoangquoc@hust.edu.vn

Scientific background

QUALIFICATIONS

Year Degree Institution
2018 Doctor Hanoi University of Science and Technology, Vietnam
2009 Master of Science BOKU University, Vienna, Austria
2005 Master of Science Hanoi University of Science and Technology, Vietnam
2003 Engineer Hanoi University of Science and Technology, Vietnam

PROFESSIONAL EXPERIENCE

Year Position Organization
2023-now Lecturer, Researcher Hanoi University of Science and Technology, Vietnam

TEACHING RESPONSIBILITIES

Mã học phần Tên học phần Chương trình đào tạo
BF4523 Analysis Food Quality Food Engineering
BF5527 Food Authentication and Traceability Food Engineering
BF5516 Food Trend Food Engineering
 

RESEARCH INTERESTS

  • Food Authentication and Traceability;
  • New food product research and development
  • Bigdata, AI, ML in food technology and consumer insight

PROJECTS

  1. 2019-2021: Trial project - Complement technology and equipment for high-protein brown rice milk processing in industrial scale. Ministry of Science and Technology
  2. 2020-2022. Development and application of blockchain system for Vienam Pepper. Ministry of Science and Technology KC 4.0-24/19-2.
  3. 2020-2022. Research and apply rapid analysis methods combining multi-dimensional data processing and machine learning in quality control of some seafood. Ministry of Science and Technology,  ĐTĐLCN.33/20.
  4. 2018-2020: Project of National product development on "Vietnamese high quality coffee". Ministry of Agriculture and Rural Development
  5. 2018-2019: Creation and development of verification and traceability procedure of specific green tea products from different geographical regions in Vietnam. Ministry of Education and Training
  6. 2018-2019: Development the process of wine and juice from red dragon fruit obtained from Lap Thach, Vinh Phuc 85/DTKHVP/2018-2019. Department of Science and Technology in Vinh Phuc.
  7. 2014-2015: Study of produce sugar cane juice from Hoa Binh' Cane, Hoa Binh Department of Science and Technology


Book and Book chapter
Nguyễn Thị Minh Tú, Hoàng Quốc Tuấn, Nguyễn Thị Thảo, Nguyễn Hoàng Dũng, Vũ Hồng Sơn, Đỗ Biên Cương, Trương Quốc. Kiểm định và truy xuất nguồn gốc Thực phẩm, NXB Đại học Bách Khoa Hà Nội, 2016.

Nguyen Van Tang (chủ biên). Recovering Bioactive Compounds from Agricultural Wastes. ISBN: 978-1-119-16882-9. 284 pages, WILEY.
All publications
 
  1. Hoang Quoc Tuan, Pham Ngoc Hung. Prediction models for colour changes in red fleshed dragon fruit (hylocereus polyrhizus) during hot air drying. Academia Journal of Biotechnology 8(12): 273-277, December 2020 DOI: 10.15413/ajb.2020.0221 ISSN 2315-7747 ©2020 Academia Publishing
  2. Hoang Quoc Tuan, Pham Ngoc Hung.  Nghiên cứu ảnh hưởng của xử lý nhiệt đến hoạt tính chống oxi hóa và màu sắc của Puree cà rốt.  Tạp chí khoa học và công nghệ Trường Đại học Kinh tế- Kỹ thuật công nghiệp. ISSN 0866-7896. Vol 24: 16-20. 04-12-2020
  3. Nguyễn Thị Minh Tú, Hoàng Quốc Tuấn, Nguyễn Thị Hiền. Khảo sát và đánh giá chất lượng dầu cám gạo trên thị trường hà nội. Tạp chí KHOA HỌC & CÔNG NGHỆ. Trường ĐH Kinh Tế-Kỹ Thuật Công Nghiệp. 8/2020. Vol 23, pp 27-35. ISSN 0866-7896.
  4. Hoàng Quốc Tuấn, Phạm Ngọc Hưng. So sánh một số chỉ tiêu hóa lý và thành phần hóa học trên mẫu hạt tiêu đen từ Phú quốc và Cùa, Quảng trị. Tạp chí Khoa học Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam. 05/2020, vol 5, ISSN 1859-1558.
  5. Vũ Thu Trang, Nguyễn Thị Thảo Nguyên, Nguyễn Văn Hưng, Nguyễn Tiến Cường, Hoàng Quốc Tuấn, Nguyễn Thị Thảo, Nguyễn Thị Hạnh, Nguyễn Thị Hoài Đức, Chu Kỳ Sơn, Nguyễn Văn Thái, Nguyễn Thế Hùng. Nghiên cứu ảnh hưởng của một số yếu tố công nghệ tới sự ổn định của betacyanin trong nước quả Thanh long ruột đỏ (Hylocereus polyrhizus) Lập Thạch, Vĩnh Phúc. Tạp chí Khoa học và Công nghệ các trường kỹ thuật. 01/2020. vol 140
  6. Hoang Quoc Tuan* and Nguyen Thi Minh Tu. Variations in flavour precursor compounds of tea leaves (Camellia sinensis), planted in Northern Vietnam by cultivars and plucking time. Academia Journal of Agricultural Research 6(6): 181-188, June 2018 DOI: 10.15413/ajar.2018.0122 ISSN: 2315-7739.
  7. Hoang Quoc Tuan*, Vu Hong Son and Nguyen Thi Minh Tu. Changes in flavour precursors and volatile profiles during Orthodox Black Tea (Camellia sinensis) manufacturing. Academia Journal of Biotechnology 5(11): 210-218, Novemebr 2017 DOI: 10.15413/ajb.2017.0518 ISSN 2315-7712 ©2017 Academia Publishing
  8. Hoang Quoc Tuan*, Nguyen Duy Thinh, Nguyen Thi Minh Tu. Changes in composition of flavour precursor amino acid in leaves of tea (camellia sinensis) during orthodox black tea processing. Journal of Science and Technology 55 (1) (2017) 1-7
  9. Hoang Quoc Tuan*, Nguyen Duy Thinh, Nguyen Thi Minh Tu. A prediction model for aroma quality of vietnamese orthodox black teas by combined multivariate analysis of gc/ms and sensory evaluation data. Journal of Science and Technology 54 (6) (2016) 708-718
  10. Hoang Quoc Tuan, Nguyen Duy Thinh, Nguyen Thi Minh Tu. Effect of drying temperature on the volatile composition of orthodox black tea. Vietnam J. Agri. Sci. 2016, Vol. 14, No. 10: 1485 – 1490.
  11. Hoang Quoc Tuan, Nguyen Thi Minh Tu. Changes in volatile compounds during orthodox black tea (camellia sinensis) manufacturing. Journal of Science and Technology 54 (5) (2016).
  12. Pham Ngoc Hung, Tran Quoc Tiep, Hoang Quoc Tuan. Effect of roasting on texture, colour, nutrient content and acceptability of soybeans (Glycine max). Journal of Science and Technology 54 (5) (2016
  13. Hoang Quoc Tuan, Nguyen Duy Thinh, Nguyen Thi Minh Tu. Composition analysis of otd and ctc black teas (camellia sinensis) for the volatile profile differentiation by HS-SPME/GC-MS. Journal of Science and Technology 54 (4) (2016)
  14. Nguyen Thi Kim Chi, Duong Thi Thanh Thao, Hoang Quoc Tuan.  Effect of hot drying on the essential oil content and colour charactiristics of peppermint  (mentha piperita). Tạp chí Khoa học và Công nghệ 54 (3) (2016) 324-332.
  15. Nguyen Thi Lan Anh, Hoang Quoc Tuan*, Nguyen Thi Minh Tu. Variations in fatty acid composition of tea leaves (camellia sinensis) due to plucking time and cultivars. Journal of Science and Technology 54 (2C) (2016)
  16. Dao Nhat Quang, Vu Thi Huong, Hoang Quoc Tuan. Effect of hot drying on the chemical content and colour sensory quality of ginger powder (zingiber officinale). J. Sci. & Tech., Vol 54, No 2 (2016).
  17. Le Canh Toan, Hoang Quoc Tuan. Prediction models for colour changes in orange fleshed sweet potato (ipomoea batatas l. lam.) during hot air drying. Vietnam J. Agri. Sci. 2016, Vol. 14, No. 3: 432-438
  18. Hoang Quoc Tuan, Nguyen Duy Thinh, Nguyen Thi Minh Tu. Changes in peptidase and lipoxygenase activity due to differences in cultivars, plucking time, and during orthodox black tea processing. J. Sci. & Tech., 53(4B) (2015) 88-94
  19. Le Viet Hung, Hoang Quoc Tuan- Changes in colour index of clarified sugarcane suryp during storage in pan supply tanks. Tạp chí Khoa học và Phát triển 2015, tập 13, số 2: 259-263.
  20. Nguyễn Thị Tuyết, Lều Tuấn Sơn, Nguyễn Thị Quỳnh Nga, Vũ Hồng Hạnh, Hoàng Quốc Tuấn-Nghiên cứu khả năng ứng dụng hydrogen peroxide (H2O2) để tẩy màu đường thô và đường non (Study on the ability to use hydrogen peroxide to reduce the raw sugar and masscuites color). Tạp chí Khoa học và Công nghệ 52 (5C) 56-61, (2014).
  21. Nguyễn Đức Trung, Vũ Thu Trang, Hoàng Quốc Tuấn, Nguyễn Thị Mai, Lê Tiến Thảo, Lâm Xuân Thanh. Nghiên cứu ảnh hưởng của trường xung điện đến khả năng sống sót của vi khuẩn trong sữa (Initial study on the effect of pulsed electric field on the survival of bacteria in milk). Tạp chí Khoa học và Công nghệ 52 (5C) 74-81, (2014).
  22. Nguyễn Thị Thảo, Vũ Hồng Sơn, Hoàng Quốc Tuấn, Nguyễn Thị Minh Tú, Cung Thị Tố Quỳnh, Nguyễn Duy Thịnh, Hà Duyên Tư- Nghiên cứu ảnh hưởng của chế độ thanh trùng tới sự biến đổi chất lượng nước mía tím trong quá trình bảo quản (Effects of pasteurization on quality changes of purple sugarcane juice during storage)- Tạp chí Khoa học và Công nghệ 52 (5C) 229-234, (2014).
  23. Cung Thị Tố Quỳnh, Vũ Hồng Sơn, Nguyễn Thị Thảo, Nguyễn Thị Minh Tú, Hoàng Quốc Tuấn, Hà Duyên Tư- Khảo sát thị hiếu và thói quen lựa chọn sản phẩm nước mía tím của người tiêu dùng Việt Nam (Investigation on Vienamese consumer preference and choice behavior for purple sugarcane juice)- Tạp chí Khoa học và Công nghệ 52 (5C) 310-316, (2014).
  24. Hoang Quoc Tuan, Nguyen Thi Minh Tu, Vu Hong Son. Fatty acid composition of selected Vietnamese biscuits including trans-isomers. Tạp chí Khoa học và Công nghệ 51 (5) 565-572, (2013).
  25. Hoang Quoc Tuan, Nguyen Thi Minh Tu, Vu Hong Son. The influence of conventional and organic farming on chemical compositions of green tea produced in Vietnam. Tạp chí Khoa học và Công nghệ 51 (6A) 9-14, (2013).
  26. Hoang Quoc Tuan, Nguyen Thi Minh Tu, Vu Hong Son, Nguyen Duy Thinh. Characterization of volatile components of orthodox black tea grades (Camellia sinensis) by gas chromatography-mass spectrometry.  Tạp chí Khoa học và Công nghệ 51 (6A) 383-389, (2013).
  27. Hoang Quoc Tuan, Nguyen Thi Minh Tu, Vu Hong Son. Fatty acid composition including trans- fatty acids content of selected Vietnamese instant noodles. Tạp chí Đại học Nông nghiệp I-Hà nội, (2012)
  28. Hoang Quoc Tuan, Nguyen Thi Minh Tu, Vu Hong Son. Characterization of natural edible oils regarding their quality related constituents. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Việt Nam, (2011)
Hội thảo
  1. Nguyen Thi Minh Tu, Vu Hong Son, Hoang Quoc Tuan. Overview on Oils quality in Vietnamese Market and Health value of Rice Bran Oil. 12th Regional Conference on Chemical Engineering (RCChE 2019). 10/2019
  2. Hoang Quoc Tuan*, Nguyen Thi Thao. Authentication of natural edible oils based on fatty acid profiles. Hội thảo “Phương pháp phân tích và nhận dạng độc tố trong thực phẩm” ISBN 978-604-913-586-6
  3. Hoang Quoc Tuan*, Nguyen Duy Thinh, Nguyen Thi Minh Tu. The relationship between volatile compounds and aroma quality of orthodox black tea (Camellia sinensis). Spise 2016, 4th International Symposium, July 29-31, VietNam
  4. Nguyen Thi Thao, Le Thanh Hung, Hoang Quoc Tuan. Baseline assessement of traceability system in green tea processing factory in northwestern area of Vietnam. Quality Management and Food safety-QMFS November 2015. Pp 153-162
  5. Tham Ba Hoang Phong, Hoang Quoc Tuan. The relationship between some flavour precursor compounds and taste quality of orthodox black tea (camellia sinensis) produced in vietnam’s northerm. International VBfoodNet 2015 Conference on Food Technology: “Towards a more efficient use of natural resources”.
  6. Hoang Quoc Tuan, Tham Ba Hoang Phong, Vu Hong Son, Nguyen Duy Thinh, Nguyen Thi Minh Tu: Sensory Aroma and Related Volatile Flavour Compound Profiles of Different Black Tea Grades (Camellia sinensis) Produced in Vietnam’s Northern. Spise 2014, 4th International Symposium, July 25-27, VietNam


 

Search
You did not use the site, Click here to remain logged. Timeout: 60 second